MÁRTA
PANZIO

  2500 Esztergom, Bocskoroskúti út 1.Látnivalók

Image Title

Esztergomi Bazilika

Az esztergomi Várhegyen magasodó Bazilika hazánk legnagyobb temploma, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. A magyar klasszicizmus remekművére a legszebb rálátás a Duna felől, a Mária Valéria-hídról ígérkezik. A magaslaton álló templom és a mellette lévő középkori vár a Dunakanyar meghatározó látványa.
Image Title

Főszékesegyházi Kincstár

Az esztergomi bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, melynek világviszonylatban is kiemelkedő ötvös- és textilgyűjteménye van. A kincstár a 11. századtól napjainkig felhalmozott műkincseket és drágaságokat mutat be. Eredetileg az összes kiállított tárgyat istentiszteleti célra szerezte be az egyház.
Image Title

Altemplom

A Bazilika altemplomába 57 lépcsőn jutunk le. A grandiózus építmény, Packh János építész tervei alapján készült. Leérve mindjárt két hatalmas szoborral találkozunk, Andreas Schroth bécsi szobrász műveivel, melyek az Elmúlást és az Örök Életet jelképezik. A régi székesegyházból több értékes síremléket is találunk az altemplomban, a legérdekesebbek Vitéz János (1472) érsek és Széchy Dénes (1465) érsek síremlékének fedőlapja.
Image Title

Bakócz Kápolna

A székesegyház legértékesebb emléke, a reneszánsz Bakócz-kápolna, Magyarország kevés megmaradt reneszánsz korabeli alkotásai közül a legszebb. Bakócz Tamás (1442-1521) hatalmas vagyonnal és befolyással rendelkező bíboros érsek és kancellár volt. Vörös márványból épült sírkápolnáját a firenzei Andrea Ferrucci tervezte, és ő faragta a carrarai fehér márvány oltárt is.
Image Title

Kupola

A bazilikában tett látogatás kihagyhatatlan eleme, szó szerinti csúcspontja, a kupola körerkélyéből történő páratlan kilátás élvezete. Már a kupolába való feljutás is nagyon kalandos, a szűk csigalépcsőkön egyre feljebb jutva, már útközben is fantasztikus kilátást élvezve jutunk fel a kupola derekán körbefutó kilátóteraszra. Lift nincs, több mint 400 lépcsőt kell leküzdenünk, de a panoráma bőven kárpótol a fáradságért.
Image Title

Esztergomi Vármúzeum

Az esztergomi vár a Duna jobb partján emelkedő, több mint ötven méter magas, szakadékos oldalfalakkal határolt magaslaton áll. A vár Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. Déli részén működik a Várszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, valamint a Panoptikum is.
Image Title

Keresztény Múzeum

Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, országos múzeum, amely a Prímási palota második emeletén tekinthető meg.
Image Title

Balassa Bálint Múzeum

A múzeum épülete a Pázmány Péter utcában található. A 18. században emelt egyemeletes épület 1830-ig volt vármegyeháza. Az esztergomiak ma is régi vármegyeházaként emlegetik. Udvarán kőtár található.
Image Title

Duna Múzeum

A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum vagy Duna Múzeum az 1730-as években épült barokk épületben, az úgynevezett Káptalan-házban működik Esztergomban. A múzeum évente átlagosan 20 000 látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét.
Image Title

Babits Mihály Emlékház

Az esztergomi Előhegyen található a műemléki Babits-villa. Babits Mihály (1883–1941) a 20. század magyarországi irodalmának egyik legjelentősebb alkotója. A villa falán Babits kortársainak, barátainak, íróknak, költőknek, művészeknek az aláírása látható.
Image Title

Sötétkapu

Az esztergomi Sötétkapu egy átjáró a Várhegy hatalmas mesterséges lejtője alatt, amit a bazilika elé építettek. Hossza körülbelül 90 méter. Az egyik végében az Ószeminárium, a másikban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar áll. Az alagút követi a keleti várfal előtti egykori sánc vonalát.
Image Title

Esztergomi Élményfürdő

Az Aquasziget Esztergom Élményfürdő vizét a Szent István (B-5 OKK számú) kútból nyeri, melynek minősítése: TERMÉSZETES GYÓGYVÍZ (Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 648-6/Gyf/2006 határozata alapján) A gyógyvíz kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát összetételű. Alkalmas a mozgásszervi panaszok-, nőgyógyászati panaszok-, és műtétek utáni panaszok enyhítésére.